Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013



       Όλοι κάποια στιγμή έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και έχουμε σίγουρα διαπιστώσει πως ο χαρακτήρας μας περιέχει κάποια στοιχεία που μας δυσαρεστούν .  Γι’ αυτό το λόγο μπαίνουμε στη διαδικασία να αναρωτηθούμε αν μπορούμε  να τα αλλάξουμε και κατά πόσο αυτή η αλλαγή θα είναι ουσιαστική .
    

      Επιστημονικές έρευνες αναφέρουν πως τα τρία πρώτα  χρόνια είναι καθοριστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα .  Επισημαίνουν ότι ένα παιδί στα πρώτα αυτά χρόνια δέχεται κυρίως επιρροές από την οικογένεια , η οποία έχει ως στόχο , εκτός από τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους , τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και την προσαρμογή του στους συλλογικούς κανόνες και τις αξίες του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος . 
     Σε περίπτωση που ο θεσμός της οικογένειας διέρχεται κρίση , το γεγονός αυτό έχει αντίκτυπο  στον χαρακτήρα του παιδιού .  Επομένως , κρίνεται απαραίτητο οι γονείς να συνειδητοποιούν τους ρόλους τους , να προσφέρουν πνευματική και ψυχική ισορροπία και να δημιουργούν συνθήκες ουσιαστικής επικοινωνίας .  
    Προβληματισμένοι από όλα αυτά αισθανόμαστε μερικές φορές άβολα σε έναν χαρακτήρα που δεν μας αρέσει και για τον οποίο περιορισμένη ευθύνη φέρουμε . Θεωρούμε ως δεδομένο πως πλέον δεν μπορεί να δεχτεί μεταβολές  . Ωστόσο ,  ποτέ δεν είναι τόσο αργά όσο πιστεύουμε .
   Ανά πάσα χρονική στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να τροποποιήσουμε τον χαρακτήρα μας με βάση τα δικά μας θέλω , εφόσον μόνο ένα ποσοστό του αποδίδεται στην γενετική μας κληρονομιά και την ανατροφή μας .  Η βούληση και η αποφασιστικότητά μας είναι αρκετά ισχυρές , ώστε να διαμορφώσουμε μια διαφορετική , στα σημεία που δεν μας αρέσουν , προσωπικότητα . 

    Πράγματι κανείς δεν λέει ότι αυτό είναι εύκολο  .  Χρειάζεται αυτογνωσία και γερές δόσεις πειθαρχείας και προσπάθειας .   Αρχικά , είναι σκόπιμο να εντοπίσουμε το στοιχείο που δεν μας αρέσει και έπειτα να ≪ καταστρώσουμε το σχέδιο εξοντωσής του ≫!!!Με εφόδια την επιμονή , την μεθοδικότητα και την αφοσίωση θα καταφέρουμε να μετριάσουμε αυτό το αρνητικό στοιχείο .

    Περιττό να σας πω πως η προσπάθεια της αυτογνωσίας και της αυτοβελτίωσης δεν έχει όρια . Ο καθένας έχει το δικαίωμα και ταυτόχρονα την υποχρέωση να μοχθεί για την συνεχή βελτίωσή του .

                                                                                 Ας προσπαθήσουμε λοιπόν , είναι στο χέρι μας ...
                                                                                                                                              
                                                                                                                                                        Θάλασσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ είναι ευπρόσδεκτα τα σχόλιά σας.